Värdfamilj - bo hemma hos en japansk familj

Är du intresserad av det japanska språket, den japanska maten och den japanska kulturen? Då måste du prova på att bo i en familj under din vistelse i Japan!

Japanerna bjuder sällan in andra till sina hem. Att bo i en japansk värdfamilj är en fantastisk chans att få en insyn i det riktiga Japan. Vare sig du är turist eller student så kan du prova på att bo i en japansk familj. Du kan bo i en värdfamilj från en natt till ett år, så du kan kombinera familjeboende med annat boende om du så önskar.

 

Tre skäl att bo i värdfamilj

  1. Du får en unik insyn i den japanska kulturen
  2. Du får prova på att äta som en Japan - du kan även lägga till matlagningslektioner
  3. Du får en chans att öva på din japanska - du kan även boka till extra språklektioner
 

Vad är nackdelen med familjeboende

Du får räkna med att pendla in till centrum då familjerna sällan bor så centralt. Sedan måste du givetvis visa hänsyn på ett annat sätt än om du bor själv. Läs mer tips om familjeboende.

 

Var finns familjerna?

Vi samarbetar med Japans främsta värdfamiljsförmedlare som har över 3000 värdfamiljer över hela Japan, från Hokkaido i norr till Okinawa i söder. Familjerna bor sällan mitt inne i centrum så var beredd på att det blir lite resväg. I städerna bor familjerna ofta i lägenheter men längre från stadskärnorna är det vanligt att man bor i hus.

 

Vad ingår i familjeboendet?

Du får ett eget sovrum där sängkläder och handdukar ingår. Du delar vanligtvis badrum och andra utrymmen med resten av familjen. Frukost och middag ingår så att du får smaka god hemlagad japansk mat. Det finns en möjlighet att bara välja frukost men det är inget som vi rekommenderar.

Familjen kommer att möta dig på den närmsta tågstationen när du anländer. Om du vill kan du boka eskort från flygplatsen för 30000 Yen (ca 190 kr). Då kommer en representant för boendeförmedlaren ta dig från flygplatsen till ditt boende via tåg, det är det snabbaste sättet att resa i Japan. Det går också att lägga till matlagningslektioner för 8000 Yen (ca 50 kr) per lektion. 10% skatt tillkommer på alla priser.

Det finns många sorters värdfamiljer. Unga och gamla, med barn och utan barn. Vissa är duktiga på engelska medan andra bara pratar japanska så att du verkligen tvingas öva på språket. Ange på ansökan om du vill ha en familj som behärskar engelska.

Det vanligaste är att värdparet är 30-40 år gamla. Familjer som tar emot utlänningar har ofta familjemedlemmar som själva har bott utomlands eller planerar att göra det. Familjerna är noggrant utvalda genom intervjuer och hembesök. Det är inte ovanligt att de har tagit emot internationella studenter och besökare i många år.

 

Priser och rabatter

Priset består av en bokningsavgift och ett pris per person och natt. Bokningsavgiften är 28000 Yen (ca 175 kr) för en person. Bokar ni för mer än en person så tillkommer 9000 Yen (ca 55 kr) per person utöver den första. På slutpriset tillkommer japansk moms som för närvarande ligger på 10%.

Boendekostnaden betalas direkt till det japanska boendeföretaget men genom att använda vår intresseanmälan nedan får du hjälp på svenska och rabatt på långtidsboende. Priset per natt och person ser du i tabellen nedan:

Värdfamilj med halvpension

Officiellt pris

(exklusive 10% skatt)

Vårt rabatterade pris

(exklusive 10% skatt)

1-30 nätter:

5500 Yen/natt

5500 Yen (ca 35 kr) per natt

31-60 nätter:

5500 Yen/natt

5000 Yen (ca 30 kr) per natt

61-180 nätter:

5500 Yen/natt

4400 Yen (ca 30 kr) per natt

181 nätter eller mer:

5500 Yen/natt

4300 Yen (ca 25 kr) per natt

Värdfamilj med enbart frukost

 

1 natt eller mer

5000 Yen/natt

5000 Yen (ca 30 kr) per natt

Högsäsongstillägg

 

23/12-4/1

2000 Yen/natt

2000 Yen (ca 15 kr) per natt

Prisexempel 1 - korttidsboende: Kalle och Lisa besöker Japan och vill bo i en värdfamilj i 5 nätter. Priset består av en bokningsavgift på 28000+9000=37000 Yen plus 2*5 nätter à 5500 Yen, dvs 55000 Yen. Så totalt blir det 92000 Yen innan skatt och 101200 Yen (ca 640 kr) inklusive skatt för fem nätters boende inklusive frukost och middag. Det är inte många hotell som slår det priset för halvpension.

Prisexempel 2 - långtidsboende: Pelle ska plugga i Japan. Han vill bo i värdfamilj i 90 nätter från april till juni. Hans pris är 28000 Yen i bokningsavgift plus 90*4400 Yen. Så totalt blir det 424000 Yen exklusive skatt och 466400 Yen (ca 2940 kr) med skatt för 90 dagars familjeboende med halvpension. Då Pelle gjorde intresseanmälan via vårt formulär nedan fick han en rabatt på 5500-4400=1100 Yen per natt, då han även slipper skatta för denna summa blir den totala besparingen 1210 Yen per natt 108900 Yen (ca 685 kr) med vår rabatt!

Värdfamiljsboende betalas i förskott. Man brukar dock börja med att boka och betala för max 12 veckor sedan går det att förlänga på plats om du säger till i tid och både du och familjen är intresserade av en förlängning.

 

Bokning och intresseanmälan

När du vet vilka datum du vill bo i värdfamilj kan du boka boendet genom att fylla i intresseanmälan nedan. Boendeföretaget återkommer då till dig med mer instruktioner och ett formulär där du får berätta mer om dig själv så att de kan hitta en passande värdfamilj. Intresseanmälan är inte bindande.

Jag vill få information om språkskolor i Japan


Jag vill ha ert nyhetsbrev om studier och boende utomlands (max 6 ggr om året).

Genom att sätta ett kryss godkänner du våra villkor.


Boenden:      Värdfamilj      Share House      Lägenhet i Tokyo      Lägenheter i hela Japan      Hotell

Snabba fakta om värdfamiljer

Passar det för studenter och långtidsbesökare?

Ja

Passar det för turister?

Ja

Hur länge kan man bo där?

Från 1 dag och uppåt.

Är det ett socialt boende?

Ja

Har man privat badrum?

Nej, vanligtvis inte.

Ingår mat?

Ja frukost och middag.

Var finns familjerna?

Över hela Japan. De bor sällan centralt.

Finns det någon minimiålder?

Ja, 15 år för studenter som kommer på egen hand.

Rabatt via BoiJapan.se

Upp till 1296 Yen (ca 10 kr) per natt

Artiklar om att studera i Japan

Skolor i Japan

Booking.com