Japanska hus är inte som vi är vana vid i Sverige. Hus, lägenheter och rum är mindre än hemma. Väggarna är tunnare och isoleringen är sämre vilket innebär att det kan bli mer lyhört och kallare inomhus under vinterhalvåret då det även saknas elementburen värme i större delen av Japan. Här är man istället beroende av sin Air Condition som ger värme på vintern och välbehövlig svalka på sommaren. ACn har man dock bara på när man är hemma då den drar en del elektricitet, så när man kommer hem efter en lång dag får man vara beredd på att det kan vara varmt eller kallt hemma tills ACn har gjort sitt jobb.
Studentboende i Japan håller ofta enkel standard. På den här sajten presenterar vi förmedlare som håller bra kvalitet med japanska mått mätt men du bör inte ha så höga förväntningar på ditt studentboende i lägenheter och Share House. Bäst standard får du som bor i värdfamilj eller på hotell.
Japan är betydligt varmare och fuktigare i Sverige. Den bästa tiden att besöka Japan är från körsbärsblommningen i början av april till slutet av maj samt under hösten i oktober-november. Under denna period är naturen som vackrast och vädret motsvarar lite förenklat det vi har i Sverige från maj-augusti. Under juni-juli är det varmt, fuktigt och regnigt i Japan. I augusti är det nästan olidligt varmt. I september är det tyfonsäsong där fina dagar blandas med regnstormar. December till mars är det lite svalare, sällan minusgrader men luftfuktigheten kan göra det lite rått och det är ofta kallt inomhus.
På Hokkaido i norra Japan är klimatet mer svenskt. Torrare luft och norrländska vintrar samtidigt som somrarna är lite längre och varmare än hos oss.
På Okinawa i söder har man ett subtropiskt klimat med svensk sommar eller varmare året runt.
Vi kan varmt rekommendera värdfamiljsboende för dig som är genuint intresserad av Japan. Då frukost och middag ingår så blir dygnskostnaden i regel lägre än om du bor på hotell och du får en helt annan insyn i den japanska kulturen.
Hotell är dock det mest flexibla alternativet. Där har vi gett ett antal rekommendationer. Om du känner dig lite äventyrlig kan vi rekommendera att du provar på ett kapselhotell någon natt eller varför inte en japansk Ryokan?
Värdfamiljsboende är varmt rekommenderat för dig som ska lära dig japanska. Om du inte vill bo i värdfamilj hela tiden så kan du börja med att boka en månad i familj och sedan byta boende.
Share House är bra för dig som vill ha ett socialt boende där du träffar andra studenter och långtidsbesökare i Japan. Ibland bor även japanska studenter i Share Housen.
Gillar du att sköta dig själv så är en egen lägenhet det bästa alternativet. Då har du eget badrum och köksvrå och slipper bry dig om någon annan när du väl kommer hem.
Börja med att boka den tid som du är säker på att du vill stanna. Sedan kan du förlänga på plats om inte någon annan har bokat beondet efter dig. Du har störst chans att förlänga om du säger till i god tid. I Share House kan man ofta bestämma månad för månad om man vill bo kvar eller flytta ut.
Grundregeln är att det är lättare att förlänga än att förkorta sin boendebokning. Om du flyttar ut i förtid är det inte säkert att beondeförmedlaren kan betala tillbaka några pengar.
I Japan är det viktigt att visa respekt och vara artig. Meddela familjen i god tid om du inte kan komma hem till en måltid så att de inte lagar mat till dig i onödan. Var inte högljudd när familjen har gått och lagt sig. Om du har speciella önskemål om mat eller annat så är det viktigt att du meddelar det på förhand i din boendeansökan så att familjen kan avgöra om detta är något de kan tillgodose innan de väljer att ta emot dig. I Japan är det ovanligt med matallergier och folk har inte lika mycket olika dieter som vi har i Sverige. Om du bor i en värdfamilj får du vara beredd på att äta japansk mat, den är ärligt talat både godare och nyttigare än det många av oss äter hemma i Sverige.
Det brukar vara uppskattat att ta med sig en enklare gåva till familjen. T.ex. en ljuslykta från Kosta Boda eller någon svensk mat eller dryck.
Kontakta boendeföretaget och förklara läget. Då kan de hjälpa dig att försöka lösa eventuella problem. I undantagsfall kan det finnas möjlighet att byta till ett annat av deras boenden men då måste det i regel röra sig om allvarliga brister hos värden.
Problem som tas upp efter hemkomst är omöjliga att åtgärda så kontakta boendeföretaget direkt om du upplever några problem.
För familj, Share House och egen lägenhet gör du en intresseanmälan på vår webbsida. Intresseanmälan är inte bindande förrän du signerar ett avtal med boendeföretaget eller gör en inbetalning till dem. Observera att du inte ingår något avtal med Boijapan.se Genom att fylla i intresseanmälan på vår sida så har du rätt till en rabatt hos boendeföretagen men du ingår inget avtal med oss. Läs mer i våra villkor.
Det finns otroligt nog inte något direktflyg mellan Sverige och Japan trots att så många svenskar reser till Japan varje år. Åker du med SAS så måste du flyga via Köpenhamn och jag har inte varit imponerad av standarden på SAS Asienflyg. Såvida du inte bor i södra Sverige så är den snabbaste rutten att ta Finnair via Helsingfors. De brukar dessutom hålla ganska bra standard. De billigaste och näst snabbaste alternativen brukar vara Aeroflot via Moskva och Air China via Beijing. Jag har mest flugit Air China men jag skulle faktiskt rekommendera Aeroflot som har oförtjänt dåligt rykte. Flygtiden är i regel kortare, filmutbudet är större och maten är betydligt bättre än på nämnda bolag. Bäst standard får man dock om man flyger via Mellanöstern med bolag som Emirates som ibland kan erbjuda bra priser till Japan. Då blir det dock betydligt längre flygtid.
Hitta flyg till Japan med Skyscanner
Som turist kan man ofta klara sig på en bra hemförsäkring. Om du vill ägna dig åt äventyrliga aktiviteter (kanske bestiga Mount Fuji?) eller vill ha ett extra skydd så kan jag rekommendera Goudas reseförsäkring som även kan tas som en top up till hemförsäkringen.
För studier i Japan rekommenderar jag Goudas Studera Utomlands-försäkring. Är du i Japan på studentvisum förväntas du också betala en liten månatlig premie till den nationella sjukföräkringen. Denna täcker dock bara 70% av sjukvårdskostnaderna och ingenting annat så du behöver ändå ha en riktig försäkring Goudas som även täcker olycksfall, sjuktransport, ansvar, rättsskydd, egendom etc.
Som turist behöver du inget visum till Japan om du är medborgare i Sverige eller de flesta andra EU-länderna. Då kan du åka på Visa-waiver och får stanna i Japan i 90 dagar från och med ankomsten.
Om du ska studera en längre tid i Japan så behöver du ansöka om studentvisum.
Vi har erfarenhet av ett stort antal skolor i Japan. På vår sajt Utlandsstudier.se hittar du rekommenderade skolor i Japan.
Boenden: Värdfamilj Share House Lägenhet i Tokyo Lägenheter i hela Japan Hotell
Hur är boendestandarden i Japan?
Vilket boende är bäst om man besöker Japan som turist?
Vilket boende är bäst för studenter?
Hur gör man om man inte vet hur länge man vill stanna i ett boende?
Vad ska man tänka på om man bor i familj i Japan?
Vad gör man om man inte trivs med sitt boende?
Vilka villkor gäller för bokning av boende?
Vilka flygbolag rekommenderar ni för resor till Japan?
Vilken försäkring rekommenderar ni när man besöker Japan?
Behöver man visum för att resa till Japan?
Kan ni rekommendera några bra skolor i Japan?